Beskrivning
Skakad, inte rörd
Shaker, mixer, omrörare – vad är vad? “Shaken, not stirred”-ordern i baren är ganska välkänd från hennes majestäts specialagent, vilket indikerar att det finns en skillnad mellan de olika blandningsmetoderna – åtminstone när man ber om en martini. Men det finns också vissa skillnader i laboratoriet när det gäller dessa metoder.
Bildkälla: bogdanhoda/shutterstock.com
Trevithick et al. bestämde sig 1999 för att göra en bakgrundskontroll av den mest kända medarbetarens dryckesrekommendationer. Teamet analyserade skillnaden mellan skakade och omrörda alkoholhaltiga drycker. De använde martinis som utgångsmaterial och mätte luminescensen som skapas när väteperoxid reagerar med luminol bundet till albumin. Baserat på sin forskning insåg de att skakningen av en martini är en effektivare metod för deaktivering av väteperoxiden jämfört med den omrörda metoden.
Förhoppningsvis använde Trevithick en mixer eller omrörare i labbet i stället för en skakapparat när han utförde de preanalytiska stegen med lågvolymprover.
Det finns olika instrumentklasser tillgängliga för syftet att “kombinera olika vätskeprover i ett kärl”:
Skakapparaterna
En skakmaskin är främst avsedd för större kärlformat som 2, 3 eller 5 L-kolvar eller för ett mycket stort antal mindre kärl som 50 x 25 eller 50 mL. Beroende på vilken typ av kolv som används kan du byta ut provbrickan och fixeringssystemen (som kallas klämmor).
Genom att använda excentriska drivenheter håller skakmaskinens orbitala rörelse proverna i en konstant skakningsprocess. Omloppsbanan är normalt mellan 20 och 50 mm med några hundra varv per minut som maxhastighet. Skakningen kan pågå i timmar, dagar eller till och med veckor. Den kinetiska energin utgör en yttre kraft mot kärlet.
Förutom skakfrekvensen, som mäts i omgångar per minut och omloppsbana, kan skakmaskiner med hölje styra olika ytterligare parametrar som temperatur, luftfuktighet eller ljus. Grundläggande plattformsskakare utan hölje är begränsade till skakningsprocessen.
Blandarna
Mixers är kompakta bänkinstrument för att blanda ett mindre antal prover i milliliterskala. Detta kan vara ett 1,5 ml mikrorörsformat såväl som ett 50 ml koniskt rörformat. Det tillgängliga antalet positioner för provkärl är i allmänhet mellan 4 och 24 kärl, för plattor upp till 384 prover/platta. Rören eller plattorna blandas i en speciell adapter, hållare eller block ovanpå mixern. Eftersom det finns många olika format av rör, flaskor och plattor kan blocket bytas ut på de flesta tillgängliga blandare. Den kinetiska energin är en yttre kraft mot kärlet.
Speciellt blandarkategorin med temperaturkontroll har speciella block där rören och vialerna är helt omslutna av blocket för att möjliggöra en optimal temperatur för proverna.
Själva blandningsprocessen utförs med en mycket begränsad omloppsbana på 3-5 mm och upp till några tusen varv per minut. I motsats till den stora skakapparaten möjliggör denna lilla bana en framgångsrik blandning av mycket små provvolymer, t.ex. några mikroliter.
Vortexinstrumentet
En vortex skapar en virvel i kärlet. Det är en mycket speciell blandning med starka skjuvkrafter i vätskan. Alla prover är inte lämpliga för vortexblandning. En tumregel är att ju mer komplex provets struktur är, desto mindre kommer det att likna en vortex. Den kinetiska energin är en yttre kraft mot kärlet.